c

En bransje full av muligheter

Ragnhild Moastuen ble produksjonsleder litt over to år etter at hun tok master i betongteknologi. Nå håper hun at flere jenter ser mulighetene Skanska byr på i anleggsbransjen.

FORNØYD: Anleggsbransjen er ofte mannsdominert, men her på D12-prosjektet er vi ti kvinner på prosjektkontoret. Det føles naturlig og bra, sier produksjonsleder Ragnhild Moastuen. Foto: Silje Katrine Robinson

En utfordrende lederrolle i et spennende prosjekt som betyr mye for Bergen. Dyktige og hyggelige kolleger på alle kanter, mange av dem kvinner – inkludert prosjektsjefen sjøl. Og en bransje med flere og mer varierte muligheter enn hun trodde.

Dette er Ragnhild Moastuens arbeidshverdag i et nøtteskall.

Siden 2019 har hun vært en av Skanskas produksjonsledere på D12 Fløen – Kronstad i Bybane-prosjektet i Bergen. Denne parsellen er regnet som en av de mest komplekse entreprisene i hele Bybanen.

– Jeg lærer masse faglig, og så blir jeg godt kjent med mange spennende og ulike mennesker her. Jeg er kort sagt veldig glad for at jeg har fått muligheten til å jobbe ute i prosjekt, sier Ragnhild.

Men underveis i studiet var hun sikker på noe ganske annet: Hun skulle til konsulentbransjen som rådgivende ingeniør. Men da hun undersøkte mulighetene, skjønte hun at det var flere veier og gå og at det virket spennende å være ute i felten. 

Søkte seg til et sterkt fagmiljø

"Én ting var at entreprenørene faktisk er der det skjer hele tida. I tillegg oppdaget jeg at Skanska hadde et svært sterkt fagmiljø internt, med spisskompetente spesialister og forskningsprosjekter på mange områder. Det fristet mer." 

Hun søkte seg til Skanska Teknikk, der den nyutdannede ingeniøren fikk et helt tydelig råd: Søk deg ut i et anleggsprosjekt! 

– Nå forstår jeg veldig godt hvorfor det var et knallgodt råd, sier Ragnhild. 

Hun stortrives midt i den hektiske anleggshverdagen, der ti av prosjektfunksjonærene er kvinner. Her har Ragnhild oppdaget at anleggsbransjen byr på flere muligheter enn hun først trodde. 

"Det jeg lærer av å være i full produksjon, kunne jeg ikke ha lært noe annet sted. Det er så mange detaljer, så mange ulike hensyn – og jeg ser veldig tydelig at mastergraden egentlig bare er startstreken."

Hun kikker ut mot sola over anleggskontoret i Møllendalsveien i Bergen, der bybane-traséen begynner å ta form. Etter sitt første år som prosjektingeniør på Skanska-prosjektet E6 Helgeland Sør, fikk Ragnhild beskjed om at hun var satt opp som produksjonsleder på bybanens parsell D12 i Bergen.

Fikk mye ansvar på kort tid

– Det var mye ansvar for en som fremdeles var rimelig fersk! Og jeg lurte selvsagt på om jeg virkelig var klar for dette. Men det har gått fint. Jeg ble tatt godt imot og har flinke kolleger som stiller opp og gledelig deler sine erfaringer. 

Ragnhilds egen erfaring er at hun får mye igjen for å være åpen på at hun har mye å lære når hun møter erfarne fagfolk. 

– Jeg har en master i betongteknologi, men ingen erfaring som jernbinder eller forskalingssnekker. Derfor har jeg sikkert stilt hundrevis av spørsmål, og lært enormt mye av det. Jeg vil jo forbedre meg, og i denne bransjen utvikler man seg og lærer stadig noe nytt.

Ragnhild har allerede vært tilbake på NTNU, for å representere Skanska på karrieredagene der. Da merket hun at mange, særlig jentene, er usikre på hva anleggsbransjen kan by på. 

"Min erfaring er at det åpner seg mange dører når du først kommer ut i prosjektene" 

– Jeg lærer selvsagt betongfaget bedre i praksis, men jeg lærer også mye om for eksempel HMS, kontrakter og mange andre sider av det vi gjør. Det er så mange ulike roller i et anleggsprosjekt, og mange har talenter de kanskje ikke oppdaget på studiet. Derfor ser jeg at de som får lyst til å prøve noe annet, svært ofte får muligheten her i Skanska. Det er bare å se mulighetene, og tørre å ta dem!

FAKTA: Skanska og bybanen
Byggherre: Hordaland fylkeskommune ved Bybanen Utbygging 
Skanskas prosjekt: Bygging av parsell D12 Fløen – Kronstad i Bybane-prosjektet i Bergen. Omfatter blant annet bygging av en 1200 meter lang fjelltunnel under Haukeland sykehus, stasjonshall og sjakter i fjell og ferdigstilling av sjøfylling i Store Lungegårdsvann. 
Kontraktsverdi: 982 millioner kroner
Tidsramme: Byggestart juni 2019, overlevering februar 2022

Denne siden ble sist oppdatert: 08.03.2021