Leietakeren ville samlokalisere tusen ansatte
Prosessen startet da Trondheim kommune bestemte seg for å samlokalisere alle sine 1 000 ansatte i bykjernen innenfor Nidelva. Dermed begynte DNB Næringseiendom å lete etter den beste løsningen for lokalene som kommunen allerede leide på Trondheim Torg.
– Da vi startet dette prosjektet, var det ekstremt viktig for oss å få entreprenøren inn veldig tidlig. Så det å gå ut i en type samspillsentreprise sammen med en solid entreprenør var svært viktig for oss, og et suksesskriterium for å få gjennomført dette, understreker Kristoffer Gytre.
I samspillsfasen på tolv måneder satt DNBs team sammen med Skanska, Snøhetta, Asplan Viak og ARC Arkitekter for å finne de beste løsningene.
– Det var viktig for oss som entreprenør å ta en aktiv rolle som rådgiver og være med på å sikre byggbarhet i en tidlig fase, og gjøre byggherren kjent med alternative løsninger, risikofaktorer og kostnader. Her har vi som entreprenør en unik kompetanse og erfaring når vi vurderer kost-nytte-faktorer for byggherren, sier Thomas Ramberg.
Krever mer enn et tradisjonelt byggeprosjekt
– I dette prosjektet har vi en sammensatt bygningsmasse oppført mellom 1940 og 1990, der vi både skal rehabilitere og bygge på – samtidig som vi skal ha normal drift i 66 butikker i etasjene rett under våre arbeider. Det krever mye mer av oss enn et tradisjonelt bygg.
Ett eksempel er operasjonen som foregår på taket, som rives for å gi plass til de nye etasjene.
– Da fjerner vi vannsikringen på de ulike byggene som er over kjøpesenteret, og må da bygge nye, midlertidige tak i etasjene under – med sluk som fører regnvannet ut fra bygningskroppen. Dette er en krevende operasjon med løsninger som det var viktig å kartlegge grundig i samspillsfasen, forteller Ramberg.
Alle tekniske installasjoner på det gamle taket flyttes til kjelleren, og det nye taket blir ikke bare grønt og vakkert – det vil også toppe et langt mer energieffektivt bygg.
Reduserer strømforbruk tilsvarende 130 eneboliger
– Vi bytter ut og flytter det tekniske anlegget, setter inn nye vinduer og bygger ytterveggene bedre. Det nye tilbygget får passivhusstandard, og totalt så reduserer vi energiforbruket i bygget med 3 millioner kWt, som tilsvarer forbruket til 130 eneboliger. Det får vi til på tross av at vi bygger over 5 500 nye kvadratmeter, sier en fornøyd Thomas Ramberg.
Som et pilotprosjekt vil Trondheim Torg også ta i bruk oppsirkulert skipsstål, som leveres av Skanska Stålfabrikken, noe som bidrar til å kutte klimafotavtrykket til byggeprosjektet.
Kristoffer Gytre er opptatt av å utvikle stadig bedre arbeidsmåter for krevende rehab-prosjekter som dette, i tett samarbeid med entreprenørene.
– De fleste eiendommene vi trenger i fremtiden er allerede er bygget, derfor blir rehabilitering og transformasjon et svært viktig fagområde fremover. Og da er det avgjørende viktig også at vi finner gode metoder for å plassere risiko og kompetanse rundt disse prosessene. Dette er en viktig del av dette prosjektet, der vi jobber tett sammen for å finne de beste løsningene underveis.