– Det å få jobbe tett på de grønne prosjektene er veldig viktig for meg, sier Tuva Jakobsen Rønnes – som etter to år i Skanska nå er fungerende avdelingsleder for klima, energi og bygningsfysikk.
At klima- og bærekraft-spørsmål betyr mye for 28-åringen, overrasker neppe vennegjengen til den engasjerte byggingeniøren Tuva. Men det gjorde yrkesvalget.
– De fleste vennene mine regnet nok med at jeg ville ende opp i organisasjonsarbeid med internasjonale spørsmål eller utviklingshjelp, siden jeg er veldig engasjert der, innrømmer Tuva.
Guiden som ga aha-opplevelsen
– Men jeg husker at jeg bestemte meg, da jeg som tenåring var på ferie i Buthan med foreldrene mine. De så vi de elendige veiene, mens guiden fortalte at veiproblemene hindret mange gravide i å rekke sykehuset i tide. Flere døde i barsel fordi flere veistrekninger ikke var kjørbare. Da innså jeg at gode ingeniører også kan redde verden, og bestemte meg for å bli veiingeniør.
Hun forteller historien med et smil, men mener alvor. Idealisten Tuva reiste til Tanzania som lærer med Fredskorpset straks hun var ferdig på videregående, og søkte seg deretter til NTNU. Underveis i studiet fenget byggfagene mest, og hun spesialiserte seg på bygnings- og materialteknikk.
To sommerjobber og en master
– Hvor gikk veien din til Skanska?
– Den gikk via to sommerjobber og en masteroppgave. På betongfagene kom jeg i kontakt med en professor II som arbeider i Skanska, og fortalte at de trengte sommervikarer på betongavdelingen. Dermed fikk jeg noen uker der, og sommeren etter søkte jeg meg til avdelingen for klima, energi og bygningsfysikk.
Enda ett år senere var Tuva ferdig byggingeniør, og fikk jobb som rådgiver og fagkoordinator i den samme avdelingen. Da hadde hun brukt det siste året på NTNU til å skrive prosjekt- og masteroppgave for Skanska.
Motiverende å skrive for Skanska
– Vi gjorde en avtale etter det siste året med sommerjobb. Da fikk jeg muligheten til å spisse meg inn på et fagfelt der Skanska trengte mer innsikt, og jeg fikk skrive en oppgave om et betongspørsmål som det var interesse for i bransjen. Det var en stor motivasjon at det var noen andre der ute som også ville ha svar på det samme som meg, forteller Tuva.
For henne var Skanskas tydelige engasjement for bærekraft og grønne bygg et avgjørende poeng da hun skulle ut i arbeidslivet.
– Allerede som student oppfattet jeg Skanska som en av aktørene som var tydeligst på grønne verdier. Da jeg kom hit som sommervikar, så jeg fort at det er mer enn bare ord. Jeg møtte mange dyktige folk som fokuserer på å bygge de rette løsningene, og ikke bare noe som ser grønt ut, sier Tuva – omgitt av grønne planter og mye sollys i det nye hovedkontoret ved Akerselva.
Hvordan bygge for framtidas klima?
– Jeg begynte her rett etter at jeg var ferdig byggingeniør fra NTNU i 2015, og fikk snart være Skanskas interne prosjektleder for et forskningssenter som ser på hvordan vi skal takle klimaendringene. Vi jobber hele tiden for å redusere klimaavtrykket vårt, men det kommer fremdeles til å bli varmere, det vil komme mer regn – og hvordan skal vi bygge for å møte dette?
I den akademiske verden kan slike spørsmål besvares med publiserte artikler. I Skanska drives forskningen og utviklingen på det som faktisk skal bygges i morgen. I Tuvas avdeling arbeider de med miljøsertifiseringer, beregning av klimaavtrykk, bygningsfysikk og energibruk – blant mye annet.
Vi skyver bransjen i riktig retning
–Her har vi muligheten til å sette nye løsninger ut i praksis, siden vi prioriterer det som kan bygges og testes ute på byggeplassene. Det betyr at vi får mange spennende utfordringer, ikke minst i de mange små prosjektene som ikke får mye medieoppmerksomhet – men som likevel kan skyve bransjen vår i riktig retning.
– Hvordan var det å komme til Skanska som sin første arbeidsplass?
– Jeg ble veldig godt mottatt, og kom rett inn i introduksjonsprogrammet Young Professionals Program (YPP) – der nyansatte samles flere ganger i året for å bli kjent med både Skanska-kulturen og likesinnede i andre avdelinger. Og så fikk jeg en fadder, en erfaren sjefsrådgiver som kjenner selskapet ut og inn, og som ga meg svar på alt jeg måtte lure på. Slik er det fremdeles, han er nå en nær kollega som jeg jobber tett sammen med.